Благослов Патријараха

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј са СВИБОР-ом на прослави Богојављења

Блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле благословио је у прошлом веку изучавање и вежбање Српског Витешког Борења - СВИБОР

Претражи
Да ли сте упознати и да ли Вам се допадају активности СВИБОР-а?
 
Статистика
Број прегледаних чланака : 418759
Посетиоци
Тренутни број посетилаца на сајту: 5. 

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017

БУДИ ВИТЕЗ

Први и најстарији и средњовековни фестивал у Србији и региону

С Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а на основу дугогодишњег истраживања српске витешке традиције, борилачког наслеђа и предања, те великог искуства у организовању досадашњих деветнаест међународних витешких турнира, као и учешћа на престижним витешким турнирима и фестивалима широм Европе, у сарадњи са пријатељима из земље и иностранства дочараћемо незабораван доживљај историје оживљене на нов начин.

Настављајући традицију предака и трудећи се да будемо достојни потомци, СВИБОР Савез Србије организује, ако Бог да, 20. средњовековни спектакл, у Београду од 02-04. јуна 2017. године.

По узору на „ђостре“ и „багорде“ (витешке игре и надметања) које су славни и свети краљеви, цареви и деспоти српски приређивали кроз златно доба наше прошлости. Турнир је по правилима и у дисциплинама старе српске војске. Културно-историјски спектакл одржава се на велики хришћански празник Силазак Светог Духа на апостоле-Духови-Тројице, као и за времена Светог Деспота Стефана Лазаревића који је и сам учествовао са својим витезима на највећим турнирима свога доба у Европи, управо на Духове. Свети Деспот и његови витези су били надалеко чувени по својој вештини и снази, а хроничари су забележили њихове блиставе победе. Познато је да је Деспот Стефан организовао витешке турнире у Београду на које су долазили племићи и витезови из читаве Европе. За Стефана Лазаревића Константин Философ саопштава: „И краљеве благоверне и славне витезе имађаше власт венчавати.“ Даље биограф наводи да се европска господа поносила говорећи „мени Деспот витештво уручи.“ Многобројни су примери одржавања витешких турнира широм српских земаља кроз читав средњи век.

Мото овогодишњег догађаја - БУДИ ВИТЕЗ - је древни српски позив на окупљање витезова. И данас у 21. веку је неопходно сабрати се око идеје заштите историјске културне баштине и племенитог витешког наслеђа,

„20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017 - БУДИ ВИТЕЗ -“ је признат као велика манифестација од стране европских витешких братстава и асоцијација. Поред домаћина Српског Витешког Реда СВИБОР из Србије, учешће на Турниру потврдили су представници Русије, Словеније, Републике Српске и Мађарске.

Витешко умеће и старозанатско мајсторство су срж програма. Прикази вештине и турнирски бојеви, изложба уметничких и хералдичких радова, предавања из археологије, вежбања посетиоца разним врстама средњовековних оружја, ручно грађење предмета, краснописање повеља и сертификата о посети и учешћу на Турниру, дегустација заборављених специјалитета старе српске кухиње, пловидба репликом средњовековне лађе, давна музика и плес.

 

Програм овогодишње 20. манифестације обухвата

*Свечана витешка парада са живописним штитовима, сјајним оклопима, блиставим оружјем, украшена барјацима и стеговима, праћена штитоношама, пажевима, госпама, уз громогласне фанфаре и бубњеве неће никога оставити равнодушним. Витешка парада проће ће као увод у читав догађај.

*Плато иза куле Небојша је изванредан амбијент где ће се као круна целог догађаја „на једном пољу испод замка“ окупити групе витезова представника седам европских земаља да би „једна другој показале копља“. Одиграваће се двобоји и битке где ће „искусни витези на брзоногим коњима“ и пешке, одмерити способности и „витежство своје питати храбро лепо и мајсторски“ да би се видело ко је „турнир добио“. Својом вештином и умећем витези ће задивити публику.

*Посебна атракција је дрвена лађа на једра и весла „Славјана“, верна реконструкција старословенског брода од пре хиљаду година са којом смо превалили 7 мора, као у бајци, и преко 7.000 км. на походу епских размера „Ходење из Руске у Српску земљу“ са благословом Патријарха српског г. Иринеја и благословом духовника Патријарха руског Кирила, схиархимандрита Илије.

*Потпуна реконструкција „потецишта“, „иподромиа“ и „табора витешког“ са свим пратећим елементима шаторима, ринговима, бинама, метама, опсадним справама као што су трабако, манган, катапулт, балиста и уз аутентичан старински амбијент пружиће посетиоцима утисак живог учешћа у средњовековном спектаклу епских димензија.

*На месту где се од давнина „млади витези искушаваху“ радиће школе витешких вештина за децу и посетиоце који ће моћи да се опробају у вештинама са потребним опремом за вежбање на посебно направљеном вежбалишту које је потпуно безбедно.

*Надметање у српском витешком дванаестобоју по дисциплинама: Марково топузање, Рељино летење, Новаково пентрање, Хајдучко прескакање, Шипчићево верање, Радојичино пливање, Облачићево трчање, Милошево камење, Страхињино шчепање, на брвну борење, клипка надвлачење, јуначко скакање.

*Спектакуларна битка са свим учесницима одједном, уз употребу оновремених ратних справа, витешког бојног брода и типичну стратегију и тактику очараће све присутне.

*Реконструкција епског предања и древних српских легенди о вилама, змајевима, принцезама, и витезовима пружиће малишанима незаборавну забаву и едуковати их.

*Уметност и мајсторство представиће краснописци, калиграфи, иконописци, оружари, илуминатори, хералдичари, живописци, звоноливци, ковачи, дрводеље, грнчари, књиговесци, средњовековни штампари, кулинари, мајстори старих и уметничких заната са Сертификатом Министарства привреде Србије. Биће уприличене интерактивне школе-радионице за публику.

*Посетиоци ће моћи да се опробају у разним вештинама, у радионицама старих заната, часовима за мале витезове, конкурсу у цртању, средњовековној кухињи.

*Школа средњовековног плеса, појци, ансамбли ране и етно музике, гуслари, гајдаши, фрулаши

*Школу средњовековне витешке кухиње води кулинарски мајстор и ТВ водитељ Саша Мишић.

*Улаз је потпуно бесплатан за цео ток програма турнира.

 

Циљ „20. ЈУБИЛАРНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ВИТЕШКОГ ТУРНИРА СВИБОР ДУХОВИ 2017 БУДИ ВИТЕЗ“ је да реконструисањем правог срењовековног културно-историјско-спортског спектакла допринесемо јачању угледа Србије и укључивање у савремене европске токове очувања традиције и древне витешке културе кроз афирмацију српског културног наслеђа.

Занимљивом, јединственом и узбудљивом манифестацијом пуном акције и интеракције са публиком пробудити у савременицима жељу за спознавањем свога културног наслеђа.

Обновити експерименталну археологију која помаже да се практичном методом откривају тајне неистражених подручја древне историје човечанства. Очување, презентација и преношење знања у области културног наслеђа. Подизањем свести о значају нематеријалног културног наслеђа послаћемо свету позитивну слику о својој богатој традицији и култури и привући велики број домаћих и страних гостију на културно-туристички догађај.

Манифестација ће у великој мери допринети валоризацији и афирмацији Београдске тврђаве као културно-историјког споменика и амбијенталне целине од изузетног значаја. Традиционална манифестација се одржава јубиларно двадесети пут и приличи европској метрополи Београду и Србији. Првопрестони град овим потврђује да је престониоца витешке културе и духа овог дела Европе и у трећем миленијуму Хришћанства као што је то био и за време српских жупана, краљева, царева и деспота. Србију представљамо као древни културни центар Европе.

 

Промоција манифестације

БУДИ ВИТЕЗ

ПРОМОТЕРИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: Вук Костић глумац, Рамбо Амаадеус музичар, Саша Мишић кулинар и ТВ водитељ, Блажо Грковић пастир наведени су почасни витезови СВИБОРа и више пута су учествовали у великом броју међународних пројеката које је СВИБОР организовао и на којима је учествовао

ПРОМОЦИЈА

На позив Руске Православне Цркве СВИБОР је од 11. до 17. Фебруара учествовао у прослави „Међународног дана православне младежи“ у граду Орлу у Русији. На овој великој свечаности смо промовисали нашу традиционалну манифестацију и потврдили учешће руских пријатеља на догађају у Београду.

У сарадњи са Београдском сајмом манифестација БУДИ ВИТЕЗ је представљена на Међународном сајму туризма од 23. до 26. Фебруара у Београду. Штанд СВИБОРа посетио је велики број публике и представника агенција које су најавиле даљу промоцију манифестације.

У сарадњи са Туристичком организацијом Београда ТОБ, манифестација се промовише у туристичким информативним центрима широм града. Такође припремљен је материјал за промоцију у иностранству на руском, кинеском и енглеском језику. ТОБ je на међународним сајмовима туризма у Москви и Шангају представити манифестацију као догађај од прворазредног значаја за туризам града Београда.

У сарадњи са Туристичком организацијом Србије ТОС манифестација је представљена на великом међународном сајму туризма у Пекингу.

У оквиру недавно одржаних „Дана Београда у Москви“ од 24.-28. Маја СВИБОР је наступао на централним тргoвима у Москви где смонајавили Турнир.

МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА

У предходним деценијама трајања манифестација је доказала медијску атрактивност и велику пажњу домађих и страних писаних и електронских медија. Све домаће националне телевизије, радио станице, дневне новине и часописи су небројено пута позитивно извештавали са догађаја. Атрактивност манифестације привукла је пажњу и највећих светских медија ТВ Росија1, Ксинг Хуа, РТЛ...који су много пута са СВИБОР турнира слали лепу слику Београда у свет. Медијска покривеност догађаја планирана је и за ову годину.

Интернет сајтови ТОБ и СВИБОР промовишу манифестацију.

ПРОМОЦИЈА УЖИВО

Витезови и даме у костимима ће по граду, делити летке са информацијама о догађају и позивати домаће и стране госте да посете догађај.

 

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017

БУДИ ВИТЕЗ

Учесници

ПОЧАСНИ СВИБОР ВИТЕЗОВИ:

Рамбо Амадеус - свјетски мега цар

Вук Костић – глумац

Саша Мишић – кулинар и ТВ водитељ

Блажо Грковић- пастир

УЧЕСНИЦИ:

Српски Витешки Ред СВИБОР Србија

Тољатински Богатири Русија

Знаменскаја Богатирскаја Застава Русија

Московски Богатири Русија

Тулско братство Богатира Русија

Гатачко витешко братство Р. Српска

Витешки Ред Сент Ђорђи Ловагренд Мађарска

Мануфактура Мојстер Јанез Словенија

САКРАЛНУ УМЕТНОСТ И ДУХОВНУ ДИМЕНЗИЈУ ДОГАЂАЈА ПРЕДСТАВИЋЕ:

Манастир Студеница

Манастир Светог Димитрија Дивљана

Храм Светог Ђорђа Чукарица

Вазнесењска црква Београд

У УМЕТНИЧКОМ ДЕЛУ ПРОГРАМА УЧЕСТВУЈУ:

Српско визатијско појање „Пирг“,

„Зеспол музики давнеј“ Пољска,

Ђорђе Тановић народни гуслар,

фрулаш Драган Јововић-Дрвце,

здравичари,

Стари занати „Здраво-живо“

ЗА ЦЕЛОКУПАН ПРОГРАМ УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН ДОБРО ДОШЛИ!

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017 БУДИ ВИТЕЗ


Програм и сатница

ПЕТАК 02.06.2017.

17:00 “Долажаху најсветлији њихови и најхрабрији да служе Деспоту“ Витешки збор екипа из седам европских земаља

17:30 “Телал виче и тамо и 'амо“ Најављивање догађаја и представљање програма

18:00 „Гледале их београдске даме“

18:30 „Ту је војска табор ударила“ постављање шатора и табора витешких екипа

19:00 „У табору честитога књаза“– уметнички програм

19:30 „Долећеше Змајеви и виле“ Пристајање дрвене староословенске лађе Славјана реконструкције витешког бојног брода од пре 1000 година која је препловила је преко 7 мора од Русије до Србије. На прамцу лађе је велика фигура змаја у барељефу као са грба Деспота Стефана првог градоначеника Београда, а једро је огроман грб Србије

 

„У СУБОТУ УОЧИ НЕДЕЉЕ“ 03.06.2017.

Доњи град испод капеле Свете Петке

10:00 Отварање радионица, и изложби, старих и традиционалних заната и уметности.

11:00 „Носише се летњи дан до подне“ припреме у ђострама копљем, топузом и мачем

12:00 „Ту се млога сила састанула“Свечано отварање „20. Јубиларног Међународног Витешког Турнира СВИБОР ДУХОВИ 2017 –БУДИ ВИТЕЗ“

12:10 „Како који добар јунак јесте“ Дефиле и званично представљање витешких екипа из седам земаља

12:20 „Да се Вишњем Богу помолимо“ Молитва за почетак доброг дела

12:25 „Тебе Бога славим“ Српско византијско појање, група „Пирг“

12:30 „И двије се ударише војске... на једном пољу испод замка“ Спектакуларни бој са више учесника

13:15 „А Србљи су стари витезови“ Српско витешко борење - приказ технике и метода

13:30 Руска богатирскаја силушка

13:45 Пољски ритерски бој

14:00 Словеначко витешко умеће

14:15 Румунски кавалирски перформанс

14:30 Мађарска лукострелска вештина

14.45 „Јако кроза прстен стрелу всегда прометаше“ Надстрељивање луком и стрелом

15:00 „Млади се витези искушаваху“ Школа витешких вештина за децу Са посебно направљеним меканим реквизитима деца уче основе витешке борбе

15:15 „Он тад пушћа своје бојно копље“ Ђостра копљем, глефом, хелебардом

16:00 Наутичке вештине Српских витезова и Руских богатира на лађи Славјана

16:30 „Поход из Руске у Српску земљу“ Предавање и изложба „Знаменскаја Застава“ Русија

17:00 „Танц средивекови“ Плесно умеће витезова и дама

17:30 „Марко Краљевић-епски јунак и легенда“ Предавање археолог Марко Алексић

17:45 „Витежство своје питати“ Надметање у српском витешком дванаестобоју Марково топузање, Рељино летење, Новаково пентрање, Хајдучко прескакање, Шипчићево верање, Радојичино пливање, Облачићево трчање, Милошево камење, Страхињино шчепање, на брвну борење, клипка надвлачење, јуначко скакање.

18:15 „Па он пусти златна шестоперца“ Ђостра топузима

18:45 „Гутенбергова штампарија“ Реконструкција и приказ Мојстер Јанез, Словенија

19:00 „Долећеше од мора змајеви“ Битка са коришћењем бојног брода и опсадних справа

19:30 „Љепотом је коло зачинила“ Средњовековни плес, игра и школа танцовања

19:45 „Гусле моје, мој свети олтару“ Гусларско гајдашко ојкачко фрулашко вече

20:30 „А што ћу ви лакрдију дуљит“ Плес са огњем, жонглери, акробате ...

 

„У НЕДЕЉУ СВЕТУ, НА ТРОЈИЦЕ“ 04.06.2017.

Храм Св. Великомученика и Победоносца Георгија на Бановом Брду

8:30 „Да слушају Божју Летурђију“ Празнична Литургија у Храму Св. Георгија на Бановом Брду

10:45 „И изнесе Крстат свилен барјак“ Формирање Литије

11:00 „И да воде коло око цркве“ празнична Литија и освештавање записа улицама Чукарице

12:30 „Славу слави Српски кнез Лазаре“ Резање славског колача у Општини Чукарица

13.00 „Да га учи боју и јунаштву“ Школа за мале витезове уз виле, змајеве, принцезе...

13.30 „На обе руке стријељаху и ништа не погрешише“ Финале надстрељивања луком и стрелом

13.45 „Српски витешки мач“ Предавање археолог Марко Алесић

14:00 „И почеше се моћно борити и стојаху крепко“Српско витешко борење- приказ

Програм и сатница могу бити промењени без претходне најаве организатора.

5. и 6. Маја програм се наставља у манастиру Студеница

7. 8. и 9. Маја витешки камп за децу на Букуљи у сарадњи са ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца

 

ЗА ЦЕЛОКУПАН ПРОГРАМ УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН ДОБРО ДОШЛИ!

 

Дани Београда у Москви

 

У организацији града Београда од 24.-28. маја одржана је манифестација „Дани Београда у Москви".

У саставу Српске делегације поред осталих учесника програма били су и чланови СВИБОРа на челу са Радивојем Радуловићем. Програм се одвијао у строгом центру Москве. Заједно са нама у приказима и борбама учествовали су и наша браћа СВИБОР витезови из Москве под вођством Виталија Михајловича, Руски богатири из Туле под вођством Андреја Викторовича и козачка група „Жива".

Програм на главној бини пратили су и градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелник Москве Сергеј Черњомин По оценама присутних СВИБОР је приредио изузетно квалитетан програм. Посебна част нам је указана јер су нам браћа Руси омогућили да се без чекања вишесатних и вишекилометарских редова верника и ходочасника, поклонимо моштима Светог Николе које се налазе у храму Христа Спаса у Москви.

На Спасовдан смо присуствовали Литургији у храму Пресвете Богородице Казањске на Црвеном Тргу, и причестили се.

Захваљујемо Туристичкој организацији Београда ТОБ на указаном поверењу и могућности да представимо свој град.

 
 

Сретење Господње у братској Русији


На позив Московског Патријархата Орловске Митрополије Руске Православне Цркве СВИБОР је учествовао у „Всемирном празнику православне младежи" на Сретење у Русији. Српску делегацију на овом важном догађају чинили су Радивоје Радуловић челник СВИБОРа, о. Арсеније Арсенијевић старешина храма Св. Вазнесења Господњег у Београду, Зоран Радовановић директор ОШ „Свети Сава" из Аранђеловца и неколико чланова СВИБОРа.

На овом ходочашћу Руским светињама посетили смо чувени манастир Оптину пустињу у ком смо присуствовали служби Божјој и поклоноли се моштима бројних Светитеља. Присуствовали и прислуживали на више служби у храмовима и манастирима Орловске Епархије. Поново се састали са схиархимандритом Илијом духовником Свјатјејшег Патријарха Кирила. Старац Илија је благословио Руско-Српско братство Витезова и Богатира и наш план о изградњи утврђења и храмова у Русији и Србији. За трпезом љубави са старцем Илијом и главним војводама Р. Радуловићем и А.Н. Павловим договорене су смернице даљег заједничког рада. Са Браћоm Руским Богатирима и Козацима из Орла, Туле, Москве, Курска одржали смо у „Знаменској Застави" празник „Јединством и љубављу спасавамо се" коме је присуствовао велики број деце и младежи, главни тв канал Россија1, више других тв канала и новинара.

За победу у јуришу и братску помоћ у одржавању празника добили смо велику Грамату Митрополита Орловског и Болховског г. Антонија. Сусрели смо се поново са Министром културе и спорта Руским Богатиром и Гинисовим рекордером Александром Муромским. Братске везе и љубав Руског народа премa Србима су се поново истакле у најлепшем светлу. Снимке погледајте овде:

В "Знаменской богатырской заставе" прошёл спортивный праздник

В Орле отметили Всемирный день православной молодежи

Богатырский праздник

 

Дочек дела моштију Св. Деспота Стефана

 

На позив Српске Православне Цркве СВИБОР је учествовао у свечаном дочеку дела моштију Светог Деспота Стефана Лазаревића у Вазнесењској цркви. Мошти православог светитеља и српског витеза остаће трајно у цркви Светог Вазнесења Господњег у Београду. У четвртак 9. марта службом је началствовао Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније викар Његове Светости.

У петак 10 марта Литургију пређеосвећених дарова, крај моштију Св. Деспота Стефана, служио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

 

 

 

БОГОЈАВЉЕЊЕ 2017.

Са благословом храма Светог Ђорђа СПЦ, у организацији СО Чукарица, ЈП Ада Циганлија и СВИБОР одржаће се Централна прослава великог хришћанског празника Богојављења 19. јануара 2017. г. на Савском језеру на Ади Циганлији.

Програм прославе:

08.30 Света архијерејска Литургија у цркви Св.Ђорђа
Освећење Богојављењске водице
11.00 Богојављенска Литија
11.30 Молитва на језеру-уметнички програм
12.00 Богојављенско пливање за Крст Часни

У пливању учествују СВИБОР витезови, Војска Србије, Жандармерија и пријављени грађани.
Позивамо све људе добре воље да присуствују спектакурарној Централној прослави Богојављења.

 

Христос се јави - Ваистину се јави!

 

Јубилеј 450 година града Орла


На позив администрације Руског града Орла и Богатира Знаменске Заставе, СВИБОР је учествовао на великој прослави годишњице оснивања града 3. 4. и 5. августа 2016. г

На овој годишњици у славу јубилеја града Орла СВИБОР је био једини представник Србије. Са браћом руским богатирима из Орла, Москве, Туле, Тољатија, Краснојарска, Волгограда учествовали смо у многим сегментима званичног програма прославе, на Централној свечаности на главном градском тргу, Булевару Победе, затим на древнословенској лађи довезли оснивача града цара Ивана Грозног на место прославе у парку поред реке Ока, извели приказ Српског витешког борења у библиотеци града Орла и на главној бини испред највећег спортско-трговачког центра Гринн Центр одржали тренинге СВИБОРа за децу у туристичком центру Знаменска богатирска застава.

У програму су учествовали бројни уметници из Русије. Гости Орла били су и Свјатјејши Патријарх Московски и све Русије г. Кирил, Државни министар унутрашњих послова, Губернатор Орловске области г. Вадим Потомскиј, Војска, Полиција, ВДВ, ветерани, спортисти, представници јавног и културног живота и уважене званице, велики број публике и многи писани и штампани медији. Министар културе и спорта г. Александар Муромскиј иначе Гинисов рекордер у више дисциплина организовао је топао и срдачан пријем за делегацију СВИБОРа и Руске Богатире у згради Управе.

На овом гостовању у Русији смо као и увек до сада достојно представили српску културу и витешку традицију. Српско-Руско витешко-богатирско Братство, је и овај пут заједничким трудом успешно реализовало бројне активности и показало блискост наших народа и заједничка стремљења ка очувању блиставе православне словенске традиције и културе.

Пут у Русију реализован је и уз подршку Министарства културе Републике Србије које нам је одобрлио 90.000 динара за авионске карте. Ово је иначе први пут у предходним деценијама постојања СВИБОРа и наших путовања на витешке турнире, манифестације и фестивале по свету да је неки држвани орган помогао наш наступ у иностранству, те се посебно захваљујемо Министарству на подршци.

Снимке погледајте овде:

Митинг Набат Истории Орел

450-летие Орла. Прибитие цара Ивана Грозного

Богатирска силушка Орел

 

 

Прослава јубилеја 450 година од оснивања града Орла у Русији

СВИБОР је од администрације града Орла и главног војводе Знаменске богатирске Заставе А.Н. Павлова добио званични позив за учешће у централној прослави јубилеја града Орла 4.-6. Августа 2016.г. Посебна нам је част да наступимо у свечаном програму који ће својим присуством увеличати Свјатјејши Патријарх Московски и све Русије Кирил, премијер Дмитриј Медведев и председник Руске Федерације Владимир Путин!

Руска страна обезбеђује: Дочек на аеродрому у Москви, трансфер од Москве до Орла и обратно, смештај и храну за време боравка и наступ на овом веома престижном и значајном догађају. Потребно је да ми са своје стране обезбедимо средства за повратне авио карта Београд-Москва-Београд.

Цена једне појединачне карте је 300-350 евра у зависности од времена куповине. (Могућ је и попуст за истовремену куповину 10 и више карата) Наша екипа за наступ у Русији броји 12 чланова и витезова СВИБОРа. Министарство културе Републике Србије подржало је пројекат са 90.000 динара. Сви људи добре воље појединци, фирме и институције мoгу да дају свој допринос овом походу на рачун бр. 355-3200161323-76 код Војвођанске Банке а.д. Филијала Београд.

За помоћ на други начин контакт тел. 065 370 3 370, Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

СВИБОР ће се потрудити да као и увек до сада достојно представи српску витешку културу и традицију на овом великом међународном догађају.

 

 

Видовдан-Манастир Раваница

 

 

19. Међународни Витешки Турнир СВИБОР ДУХОВИ 2016


О Духовима 2016. г. СВИБОР је одржао 19. традиционални мађународни витешки турнир у Београду, на обали Дунава. Учествовали су Српски витешки ред СВИБОР, Србија, СВИБОР Братство Блажа Грковића Р. Српска, Руски богатири из градова Орел и Тула, Русија, Витешки ред Светог Ђорђа, Мађарска.

У суботу уочи Духова, одржани су витешка надметања, борбе и прикази на обали Дунава у Земуну а у наставку витешко вече на Великом ратном острву на које смо допловили витешким бродом Славјана. У недељу сви учесници туpнира су, са благословом СПЦ, учествовали у прослави Славе Општине Чукарица и носили празничну Литију из Храма Светог Ђорђа улицама Бановог брда. После завршене Литије и освештавања записа приређен је свечани пријем у Скупштини Општине Чукарица.

 

 

 
 

Српска витешка тврђава и храм Св. преподобног Иље Муромца на српској и Светог мученика Кнеза Лазара на руској земљи


Духовник Свјатјејшег Патријарха Московског и целе Русије схиархимандрит Илија (Ноздрин) благословио је изградњу Српске витешке тврђаве и храма св. преп. Иље Муромца на Српској земљи и истовремену изградњу храма Светог мученика Кнеза Лазара на Руској земљи. Ово је друга фаза пројекта "Поход древнословенском лађом из Руске у Српску земљу" који смо реализовали 2014. године а за који је нам је написмени благослов дaо Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј а са руске стране схиархимандрит Илија.

Благослов за другу фазу наведеног пројектa, за изградњу храма и тврђаве, нам је предат написмено. Главни Војвода Знаменске Богатирске заставе, Александар Николајевић Павлов, уручио је Архитектонски пројекат оверен написменим благословом старца Илије, Радивоју Радуловићу Челнику Српског Витешког реда СВИБОР. Уз прекрасан пројекат који смо од браће Руса добили потпуно бесплатно добићемо и попуст од 50% за извођење радова од фирме која је већ изградила неколико сличних храмова и тврђава у Русији. О свему наведеном и плановима за реализацију упознат је и Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј.

Представници СВИБОРа и Руских богатира као дародавци имали су у Старом Двору, састанак са замеником градоначелника Београда господином Андрејом Младеновићем. На састанку је договорено да се на територији Београда пронађе одговарајуће место за реализацију овог уникалног пројекта, који ће бити својеврсна културна и туристичка атракција престонице.

 

 

СПАСОВДАН 2016

Слава града Београда.

Свјатјејши Патријарх Иринеј са СВИБОРом.

Српски витезови у Литији.