Благослов Патријараха

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј са СВИБОР-ом на прослави Богојављења

Блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле благословио је у прошлом веку изучавање и вежбање Српског Витешког Борења - СВИБОР

Претражи
Да ли сте упознати и да ли Вам се допадају активности СВИБОР-а?
 
Статистика
Број прегледаних чланака : 431439
Посетиоци
Тренутни број посетилаца на сајту: 40. 

19. Међународни Витешки Турнир СВИБОР ДУХОВИ 2016


О Духовима 2016. г. СВИБОР је одржао 19. традиционални мађународни витешки турнир у Београду, на обали Дунава. Учествовали су Српски витешки ред СВИБОР, Србија, СВИБОР Братство Блажа Грковића Р. Српска, Руски богатири из градова Орел и Тула, Русија, Витешки ред Светог Ђорђа, Мађарска.

У суботу уочи Духова, одржани су витешка надметања, борбе и прикази на обали Дунава у Земуну а у наставку витешко вече на Великом ратном острву на које смо допловили витешким бродом Славјана. У недељу сви учесници туpнира су, са благословом СПЦ, учествовали у прослави Славе Општине Чукарица и носили празничну Литију из Храма Светог Ђорђа улицама Бановог брда. После завршене Литије и освештавања записа приређен је свечани пријем у Скупштини Општине Чукарица.

 

 

 
 

Српска витешка тврђава и храм Св. преподобног Иље Муромца на српској и Светог мученика Кнеза Лазара на руској земљи


Духовник Свјатјејшег Патријарха Московског и целе Русије схиархимандрит Илија (Ноздрин) благословио је изградњу Српске витешке тврђаве и храма св. преп. Иље Муромца на Српској земљи и истовремену изградњу храма Светог мученика Кнеза Лазара на Руској земљи. Ово је друга фаза пројекта "Поход древнословенском лађом из Руске у Српску земљу" који смо реализовали 2014. године а за који је нам је написмени благослов дaо Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј а са руске стране схиархимандрит Илија.

Благослов за другу фазу наведеног пројектa, за изградњу храма и тврђаве, нам је предат написмено. Главни Војвода Знаменске Богатирске заставе, Александар Николајевић Павлов, уручио је Архитектонски пројекат оверен написменим благословом старца Илије, Радивоју Радуловићу Челнику Српског Витешког реда СВИБОР. Уз прекрасан пројекат који смо од браће Руса добили потпуно бесплатно добићемо и попуст од 50% за извођење радова од фирме која је већ изградила неколико сличних храмова и тврђава у Русији. О свему наведеном и плановима за реализацију упознат је и Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј.

Представници СВИБОРа и Руских богатира као дародавци имали су у Старом Двору, састанак са замеником градоначелника Београда господином Андрејом Младеновићем. На састанку је договорено да се на територији Београда пронађе одговарајуће место за реализацију овог уникалног пројекта, који ће бити својеврсна културна и туристичка атракција престонице.

 

 

СПАСОВДАН 2016

Слава града Београда.

Свјатјејши Патријарх Иринеј са СВИБОРом.

Српски витезови у Литији.

 

 

 

В А С К Р С 2016

На Велику Суботу код храма Светог Саве на Врачару у Београду СВИБОР је учествовао у торжественом дочеку Благодатног огња са Гроба Господњег у Јерусалиму, који је донела црквено-државна делегација Србије. Благодатни огањ је подељен великом броју окупљеног народа,а онда је уследила литија око храма и Архијерејска Васкршња Литургија којој је началствовао Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј.

СВИБОР је био у свом најбољам саставу. У церемонији су учествовали стари и искусни чланови, витезови и војводе.

Гарда војске Србије, Жандармерија и фолклорно друштво Чувари Христовог Гроба су такође били у шпалиру.

Догађају су присуствовале уважене званице на челу са председником Србије Томиславом Николићем.

Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Србији г. Александар Чепурин је такође учествовао.

Посебну радост и велику част СВИБОРу учинио је Свјатјејши Патријарх који је са патријарашким Крстом и Светим Јеванђељем у рукама у току Службе Господу дошао до места где је у Храму био постројен СВИБОР, и позвао нас да целивамо светиње.

Драгоцена нам је љубав и пажња коју Његова Светост редовно испољава према нама. Из руку Његове Светости примили смо и Свето Причешће.

Догађају су присуствовале уважене званице на челу са председником Србије Томиславом Николићем.

 

 

Бановић Страхиња

Премијера одржана 3. априла у Установи културе Вук Караџић. СВИБОР у представи маестрално извео сценске витешке борбе.

 

 

Почетак наутичке сезоне

СВИБОР лађа Славјана учествовала је у промотивној бесплатној пловидби поводом почетка сезоне у организацији Туристичке организације Београда, привредне коморе Србије и Секретаријата за привреду Београда. Присуствовали су Миодраг Поповић директор ТОБ и Тијана Маљковић Секретар за привреду. Други дневник РТС је приказао догађај.

 

 

Награда за филм о Дунаву на престижном филмском фестивалу у Берлину

Филм Туристичке организације Србије ТОС под називом „Дунав у Србији – 588 утисака“ на овом престижном филмском такмичењу освојио је “сребрну звезду“, тачније друго место. Признање је добијено у конкуренцији преко 1500 филмова из 42 земље света у категорији „Туристички филм“, по одлуци међународног жирија састављеног од познатих стручњака из области филмске индустрије, маркетинга и туризма. У снимању филма учествовао је СВИБОР и витешки бојни брод "СЛАВЈАНА" који су допринели атрактивности и укупном утиску о филму. Берлински Међународни филмски фестивал „Das goldene Stadttor“ већ 15 година један је од водећих светских међународних фестивала туристичког филма и мултимедије, посвећених признању туристичких продукција.

Погледајте филм о лепотама Дунава у Србији.

The Danube in Serbia: 588 Impressions


 

МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ 2016.

Од 18. до 21. фебруара СВИБОР је учествовао на Међународном сајму туризма у Београду. Љубазношћу Управе Београдског Сајма имали смо свој изложбени простор-штанд на коме смо најавили, Витешке турнире, походе лађом Славјана и друге манифестације.

 

 

БИСТА КРАЉА АЛЕКСАНДРА

Дана 19. фебруара 2016. године у Дому Војске у Београду, Српски Витешки Ред СВИБОР учествовао је у свечаном програму поводом откривања бисте Краљу Александру Карађорђевићу, Витешком Краљу Ујединитељу.   Бисту је открио председник Србије г. Томислав Николић у присуству представника Војске, Црквених великодостојника, ЊКВ принцезе Јелисавете Карађорђевић и бројних уважених званица.

 

(фото:Медија центар Одбрана)

 

БОГОЈАВЉЕЊЕ 2016.

У пливању за Богојављењски Крст на Централној прослави Богојављења 2016 г. у Београду на Савском језеру победио је члан СВИБОРа Никола Ристић! Са благословом цркве Св. Ђорђа поред Српских витезова из СВИБОРа учествовала је Жандармерија, Војска Србије и грађанство. У делимично залеђену воду погрузило се преко 60 људи, међу којима је било и неколико жена и деце. .

 

 

БОГОЈАВЉЕЊЕ 2016.

Са благословом храма Светог Ђорђа СПЦ, у организацији СО Чукарица, ЈП Ада Циганлија и СВИБОР одржаће се Централна прослава великог хришћанског празника Богојављења 19. јануара 2016. г. на Савском језеру на Ади Циганлији.

Програм прославе:

08.30 Света архијерејска Литургија у цркви Св.Ђорђа
Освећење Богојављењске водице
11.00 Богојављенска Литија
11.30 Молитва на језеру-уметнички програм
12.00 Богојављенско пливање за Крст Часни

У пливању учествују СВИБОР витезови, Војска Србије, Жандармерија и пријављени грађани. Часни Крст начињен је од леда од прошлогодишње Богојављењске водице.
Позивамо све људе добре воље да присуствују спектакурарној Централној прослави Богојављења.

 

Христос се јави - Ваистину се јави!

 

Дочек Рафтинг регате Бањалука, Београд 8 октобар.

На лађи Славјана угостили смо господина Андреју Младеновића, Заменика градоначелника Београда, Миодрага Поповића директора ТОБ, Директора туристичке организације и Градоначелника Бањалуке, представнике медија и браћу регаташе.