Благослов Патријараха

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј са СВИБОР-ом на прослави Богојављења

Блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле благословио је у прошлом веку изучавање и вежбање Српског Витешког Борења - СВИБОР

Претражи
Да ли сте упознати и да ли Вам се допадају активности СВИБОР-а?
 
Статистика
Број прегледаних чланака : 448205
Посетиоци
Тренутни број посетилаца на сајту: 20. 

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017

БУДИ ВИТЕЗ

Први и најстарији и средњовековни фестивал у Србији и региону

С Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а на основу дугогодишњег истраживања српске витешке традиције, борилачког наслеђа и предања, те великог искуства у организовању досадашњих деветнаест међународних витешких турнира, као и учешћа на престижним витешким турнирима и фестивалима широм Европе, у сарадњи са пријатељима из земље и иностранства дочараћемо незабораван доживљај историје оживљене на нов начин.

Настављајући традицију предака и трудећи се да будемо достојни потомци, СВИБОР Савез Србије организује, ако Бог да, 20. средњовековни спектакл, у Београду од 02-04. јуна 2017. године.

По узору на „ђостре“ и „багорде“ (витешке игре и надметања) које су славни и свети краљеви, цареви и деспоти српски приређивали кроз златно доба наше прошлости. Турнир је по правилима и у дисциплинама старе српске војске. Културно-историјски спектакл одржава се на велики хришћански празник Силазак Светог Духа на апостоле-Духови-Тројице, као и за времена Светог Деспота Стефана Лазаревића који је и сам учествовао са својим витезима на највећим турнирима свога доба у Европи, управо на Духове. Свети Деспот и његови витези су били надалеко чувени по својој вештини и снази, а хроничари су забележили њихове блиставе победе. Познато је да је Деспот Стефан организовао витешке турнире у Београду на које су долазили племићи и витезови из читаве Европе. За Стефана Лазаревића Константин Философ саопштава: „И краљеве благоверне и славне витезе имађаше власт венчавати.“ Даље биограф наводи да се европска господа поносила говорећи „мени Деспот витештво уручи.“ Многобројни су примери одржавања витешких турнира широм српских земаља кроз читав средњи век.

Мото овогодишњег догађаја - БУДИ ВИТЕЗ - је древни српски позив на окупљање витезова. И данас у 21. веку је неопходно сабрати се око идеје заштите историјске културне баштине и племенитог витешког наслеђа,

„20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017 - БУДИ ВИТЕЗ -“ је признат као велика манифестација од стране европских витешких братстава и асоцијација. Поред домаћина Српског Витешког Реда СВИБОР из Србије, учешће на Турниру потврдили су представници Русије, Словеније, Републике Српске и Мађарске.

Витешко умеће и старозанатско мајсторство су срж програма. Прикази вештине и турнирски бојеви, изложба уметничких и хералдичких радова, предавања из археологије, вежбања посетиоца разним врстама средњовековних оружја, ручно грађење предмета, краснописање повеља и сертификата о посети и учешћу на Турниру, дегустација заборављених специјалитета старе српске кухиње, пловидба репликом средњовековне лађе, давна музика и плес.

 

Програм овогодишње 20. манифестације обухвата

*Свечана витешка парада са живописним штитовима, сјајним оклопима, блиставим оружјем, украшена барјацима и стеговима, праћена штитоношама, пажевима, госпама, уз громогласне фанфаре и бубњеве неће никога оставити равнодушним. Витешка парада проће ће као увод у читав догађај.

*Плато иза куле Небојша је изванредан амбијент где ће се као круна целог догађаја „на једном пољу испод замка“ окупити групе витезова представника седам европских земаља да би „једна другој показале копља“. Одиграваће се двобоји и битке где ће „искусни витези на брзоногим коњима“ и пешке, одмерити способности и „витежство своје питати храбро лепо и мајсторски“ да би се видело ко је „турнир добио“. Својом вештином и умећем витези ће задивити публику.

*Посебна атракција је дрвена лађа на једра и весла „Славјана“, верна реконструкција старословенског брода од пре хиљаду година са којом смо превалили 7 мора, као у бајци, и преко 7.000 км. на походу епских размера „Ходење из Руске у Српску земљу“ са благословом Патријарха српског г. Иринеја и благословом духовника Патријарха руског Кирила, схиархимандрита Илије.

*Потпуна реконструкција „потецишта“, „иподромиа“ и „табора витешког“ са свим пратећим елементима шаторима, ринговима, бинама, метама, опсадним справама као што су трабако, манган, катапулт, балиста и уз аутентичан старински амбијент пружиће посетиоцима утисак живог учешћа у средњовековном спектаклу епских димензија.

*На месту где се од давнина „млади витези искушаваху“ радиће школе витешких вештина за децу и посетиоце који ће моћи да се опробају у вештинама са потребним опремом за вежбање на посебно направљеном вежбалишту које је потпуно безбедно.

*Надметање у српском витешком дванаестобоју по дисциплинама: Марково топузање, Рељино летење, Новаково пентрање, Хајдучко прескакање, Шипчићево верање, Радојичино пливање, Облачићево трчање, Милошево камење, Страхињино шчепање, на брвну борење, клипка надвлачење, јуначко скакање.

*Спектакуларна битка са свим учесницима одједном, уз употребу оновремених ратних справа, витешког бојног брода и типичну стратегију и тактику очараће све присутне.

*Реконструкција епског предања и древних српских легенди о вилама, змајевима, принцезама, и витезовима пружиће малишанима незаборавну забаву и едуковати их.

*Уметност и мајсторство представиће краснописци, калиграфи, иконописци, оружари, илуминатори, хералдичари, живописци, звоноливци, ковачи, дрводеље, грнчари, књиговесци, средњовековни штампари, кулинари, мајстори старих и уметничких заната са Сертификатом Министарства привреде Србије. Биће уприличене интерактивне школе-радионице за публику.

*Посетиоци ће моћи да се опробају у разним вештинама, у радионицама старих заната, часовима за мале витезове, конкурсу у цртању, средњовековној кухињи.

*Школа средњовековног плеса, појци, ансамбли ране и етно музике, гуслари, гајдаши, фрулаши

*Школу средњовековне витешке кухиње води кулинарски мајстор и ТВ водитељ Саша Мишић.

*Улаз је потпуно бесплатан за цео ток програма турнира.

 

Циљ „20. ЈУБИЛАРНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ВИТЕШКОГ ТУРНИРА СВИБОР ДУХОВИ 2017 БУДИ ВИТЕЗ“ је да реконструисањем правог срењовековног културно-историјско-спортског спектакла допринесемо јачању угледа Србије и укључивање у савремене европске токове очувања традиције и древне витешке културе кроз афирмацију српског културног наслеђа.

Занимљивом, јединственом и узбудљивом манифестацијом пуном акције и интеракције са публиком пробудити у савременицима жељу за спознавањем свога културног наслеђа.

Обновити експерименталну археологију која помаже да се практичном методом откривају тајне неистражених подручја древне историје човечанства. Очување, презентација и преношење знања у области културног наслеђа. Подизањем свести о значају нематеријалног културног наслеђа послаћемо свету позитивну слику о својој богатој традицији и култури и привући велики број домаћих и страних гостију на културно-туристички догађај.

Манифестација ће у великој мери допринети валоризацији и афирмацији Београдске тврђаве као културно-историјког споменика и амбијенталне целине од изузетног значаја. Традиционална манифестација се одржава јубиларно двадесети пут и приличи европској метрополи Београду и Србији. Првопрестони град овим потврђује да је престониоца витешке културе и духа овог дела Европе и у трећем миленијуму Хришћанства као што је то био и за време српских жупана, краљева, царева и деспота. Србију представљамо као древни културни центар Европе.

 

Промоција манифестације

БУДИ ВИТЕЗ

ПРОМОТЕРИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: Вук Костић глумац, Рамбо Амаадеус музичар, Саша Мишић кулинар и ТВ водитељ, Блажо Грковић пастир наведени су почасни витезови СВИБОРа и више пута су учествовали у великом броју међународних пројеката које је СВИБОР организовао и на којима је учествовао

ПРОМОЦИЈА

На позив Руске Православне Цркве СВИБОР је од 11. до 17. Фебруара учествовао у прослави „Међународног дана православне младежи“ у граду Орлу у Русији. На овој великој свечаности смо промовисали нашу традиционалну манифестацију и потврдили учешће руских пријатеља на догађају у Београду.

У сарадњи са Београдском сајмом манифестација БУДИ ВИТЕЗ је представљена на Међународном сајму туризма од 23. до 26. Фебруара у Београду. Штанд СВИБОРа посетио је велики број публике и представника агенција које су најавиле даљу промоцију манифестације.

У сарадњи са Туристичком организацијом Београда ТОБ, манифестација се промовише у туристичким информативним центрима широм града. Такође припремљен је материјал за промоцију у иностранству на руском, кинеском и енглеском језику. ТОБ je на међународним сајмовима туризма у Москви и Шангају представити манифестацију као догађај од прворазредног значаја за туризам града Београда.

У сарадњи са Туристичком организацијом Србије ТОС манифестација је представљена на великом међународном сајму туризма у Пекингу.

У оквиру недавно одржаних „Дана Београда у Москви“ од 24.-28. Маја СВИБОР је наступао на централним тргoвима у Москви где смонајавили Турнир.

МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА

У предходним деценијама трајања манифестација је доказала медијску атрактивност и велику пажњу домађих и страних писаних и електронских медија. Све домаће националне телевизије, радио станице, дневне новине и часописи су небројено пута позитивно извештавали са догађаја. Атрактивност манифестације привукла је пажњу и највећих светских медија ТВ Росија1, Ксинг Хуа, РТЛ...који су много пута са СВИБОР турнира слали лепу слику Београда у свет. Медијска покривеност догађаја планирана је и за ову годину.

Интернет сајтови ТОБ и СВИБОР промовишу манифестацију.

ПРОМОЦИЈА УЖИВО

Витезови и даме у костимима ће по граду, делити летке са информацијама о догађају и позивати домаће и стране госте да посете догађај.

 

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017

БУДИ ВИТЕЗ

Учесници

ПОЧАСНИ СВИБОР ВИТЕЗОВИ:

Рамбо Амадеус - свјетски мега цар

Вук Костић – глумац

Саша Мишић – кулинар и ТВ водитељ

Блажо Грковић- пастир

УЧЕСНИЦИ:

Српски Витешки Ред СВИБОР Србија

Тољатински Богатири Русија

Знаменскаја Богатирскаја Застава Русија

Московски Богатири Русија

Тулско братство Богатира Русија

Гатачко витешко братство Р. Српска

Витешки Ред Сент Ђорђи Ловагренд Мађарска

Мануфактура Мојстер Јанез Словенија

САКРАЛНУ УМЕТНОСТ И ДУХОВНУ ДИМЕНЗИЈУ ДОГАЂАЈА ПРЕДСТАВИЋЕ:

Манастир Студеница

Манастир Светог Димитрија Дивљана

Храм Светог Ђорђа Чукарица

Вазнесењска црква Београд

У УМЕТНИЧКОМ ДЕЛУ ПРОГРАМА УЧЕСТВУЈУ:

Српско визатијско појање „Пирг“,

„Зеспол музики давнеј“ Пољска,

Ђорђе Тановић народни гуслар,

фрулаш Драган Јововић-Дрвце,

здравичари,

Стари занати „Здраво-живо“

ЗА ЦЕЛОКУПАН ПРОГРАМ УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН ДОБРО ДОШЛИ!

20. ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ ВИТЕШКИ ТУРНИР СВИБОР ДУХОВИ 2017 БУДИ ВИТЕЗ


Програм и сатница

ПЕТАК 02.06.2017.

17:00 “Долажаху најсветлији њихови и најхрабрији да служе Деспоту“ Витешки збор екипа из седам европских земаља

17:30 “Телал виче и тамо и 'амо“ Најављивање догађаја и представљање програма

18:00 „Гледале их београдске даме“

18:30 „Ту је војска табор ударила“ постављање шатора и табора витешких екипа

19:00 „У табору честитога књаза“– уметнички програм

19:30 „Долећеше Змајеви и виле“ Пристајање дрвене староословенске лађе Славјана реконструкције витешког бојног брода од пре 1000 година која је препловила је преко 7 мора од Русије до Србије. На прамцу лађе је велика фигура змаја у барељефу као са грба Деспота Стефана првог градоначеника Београда, а једро је огроман грб Србије

 

„У СУБОТУ УОЧИ НЕДЕЉЕ“ 03.06.2017.

Доњи град испод капеле Свете Петке

10:00 Отварање радионица, и изложби, старих и традиционалних заната и уметности.

11:00 „Носише се летњи дан до подне“ припреме у ђострама копљем, топузом и мачем

12:00 „Ту се млога сила састанула“Свечано отварање „20. Јубиларног Међународног Витешког Турнира СВИБОР ДУХОВИ 2017 –БУДИ ВИТЕЗ“

12:10 „Како који добар јунак јесте“ Дефиле и званично представљање витешких екипа из седам земаља

12:20 „Да се Вишњем Богу помолимо“ Молитва за почетак доброг дела

12:25 „Тебе Бога славим“ Српско византијско појање, група „Пирг“

12:30 „И двије се ударише војске... на једном пољу испод замка“ Спектакуларни бој са више учесника

13:15 „А Србљи су стари витезови“ Српско витешко борење - приказ технике и метода

13:30 Руска богатирскаја силушка

13:45 Пољски ритерски бој

14:00 Словеначко витешко умеће

14:15 Румунски кавалирски перформанс

14:30 Мађарска лукострелска вештина

14.45 „Јако кроза прстен стрелу всегда прометаше“ Надстрељивање луком и стрелом

15:00 „Млади се витези искушаваху“ Школа витешких вештина за децу Са посебно направљеним меканим реквизитима деца уче основе витешке борбе

15:15 „Он тад пушћа своје бојно копље“ Ђостра копљем, глефом, хелебардом

16:00 Наутичке вештине Српских витезова и Руских богатира на лађи Славјана

16:30 „Поход из Руске у Српску земљу“ Предавање и изложба „Знаменскаја Застава“ Русија

17:00 „Танц средивекови“ Плесно умеће витезова и дама

17:30 „Марко Краљевић-епски јунак и легенда“ Предавање археолог Марко Алексић

17:45 „Витежство своје питати“ Надметање у српском витешком дванаестобоју Марково топузање, Рељино летење, Новаково пентрање, Хајдучко прескакање, Шипчићево верање, Радојичино пливање, Облачићево трчање, Милошево камење, Страхињино шчепање, на брвну борење, клипка надвлачење, јуначко скакање.

18:15 „Па он пусти златна шестоперца“ Ђостра топузима

18:45 „Гутенбергова штампарија“ Реконструкција и приказ Мојстер Јанез, Словенија

19:00 „Долећеше од мора змајеви“ Битка са коришћењем бојног брода и опсадних справа

19:30 „Љепотом је коло зачинила“ Средњовековни плес, игра и школа танцовања

19:45 „Гусле моје, мој свети олтару“ Гусларско гајдашко ојкачко фрулашко вече

20:30 „А што ћу ви лакрдију дуљит“ Плес са огњем, жонглери, акробате ...

 

„У НЕДЕЉУ СВЕТУ, НА ТРОЈИЦЕ“ 04.06.2017.

Храм Св. Великомученика и Победоносца Георгија на Бановом Брду

8:30 „Да слушају Божју Летурђију“ Празнична Литургија у Храму Св. Георгија на Бановом Брду

10:45 „И изнесе Крстат свилен барјак“ Формирање Литије

11:00 „И да воде коло око цркве“ празнична Литија и освештавање записа улицама Чукарице

12:30 „Славу слави Српски кнез Лазаре“ Резање славског колача у Општини Чукарица

13.00 „Да га учи боју и јунаштву“ Школа за мале витезове уз виле, змајеве, принцезе...

13.30 „На обе руке стријељаху и ништа не погрешише“ Финале надстрељивања луком и стрелом

13.45 „Српски витешки мач“ Предавање археолог Марко Алесић

14:00 „И почеше се моћно борити и стојаху крепко“Српско витешко борење- приказ

Програм и сатница могу бити промењени без претходне најаве организатора.

5. и 6. Маја програм се наставља у манастиру Студеница

7. 8. и 9. Маја витешки камп за децу на Букуљи у сарадњи са ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца

 

ЗА ЦЕЛОКУПАН ПРОГРАМ УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН ДОБРО ДОШЛИ!