Благослов Патријараха

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј са СВИБОР-ом на прослави Богојављења

Блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле благословио је у прошлом веку изучавање и вежбање Српског Витешког Борења - СВИБОР

Претражи
Да ли сте упознати и да ли Вам се допадају активности СВИБОР-а?
 
Статистика
Број прегледаних чланака : 445975
Посетиоци
Тренутни број посетилаца на сајту: 50. 

Почетак градње првог у Русији Храма Светог великомученика Кнеза Лазара Српског

 

Са великом радошћу и задовољством обавештавамо да је дана 05. Августа 2017. Лета Господњег, положен камен темељац, првог у Русији, Храма посвећеног Светом косовском великомученику Кнезу Лазару Српском, у граду Орел, у Знаменској Богатирској застави (витешком утврђењу). Његово Високопреосвештенство Митрополит Орловски и Болховски г. Антониј, дао је написмени благослов за изградњу Храма цара Лазара, и својом руком написао:

”+Благословим ово свето дело. Слава народу српском-нашој браћи. Био сам тамо више пута.+Антониј”. Чин постављања камена темељца за Храм-капелу од дрвета у руском стилу, одслужио је Преосвећени Епископ Мценскиј Алексиј, уз саслужење више свештеника Орловске Митрополије.

Овај камен је освештан у ћивоту са делом моштију Светог Кнеза Лазара у његовој задужбини цркви Лазарици у Крушевцу на Духовски Понедељак (5. јуна ове године) уз присуство Српских СВИБОР витезова и Руских Богатира. Камен је освештан у току трајања “20. јубиларног међународног Витешког Турнира СВИБОР-ДУХОВИ 2017” који је реализован од 2. до 10. јуна на Калемегдану, у манастиру Студеници и у Аранђеловцу, а у сарадњи са Туристичком организацијом Београда (ТОБ).

Будући Храм цара Лазара у Русији служиће за укрепљење братства наших народа и јачање јуначког духа, витешке дружбе и међусобног пријатељства. Ово дело је резултат дугогодишње сарадње СВИБОРа са Руским Богатирима, козацима и витезовима.

Великом празнику присуствовали су Богатири из Орловске, Московске, Тулске, Ставропољске, Курске Богатирске заставе (утврђења), Богатирске слободе (тврђаве), Козачке дружине из Орла, Брјанска и Почепа, Српски Витезови СВИБОРа из Москве и Орла, те велики број верног народа и гостију.

По окончању службе у Знаменској застави почео је велики витешки турнир под мотом “Стојмо под знамењем Богатирских победа”. Богатири, козаци и витезови извели су показне наступе, јуриш на тврђаву, обуку деце, надметање у разним дисциплинама, ратни и кулачки бој, отворено првенство града Орла у козачким техникама и вештинама, пловидбу репликом средњовековне лађе.

Чином почетком градње Храма исписана је нова страница дуге историје Српско-Руских односа. Епископ Муромски и Вјазниковски г. Нил дао је такође благословио освећење камена темељца за Храм-капелу посвећену Св. преподобном Иљи Муромцу који ће реципрочно бити подигнут у Београду.

Духовник Свјатјејшег Патријарха Руског Кирила, Схиархимандрит Илија (Ноздрин), коме је Руско-Српско братство витезова-богатира представило иницијативу за подизање Храма Цара Лазара у Русији и аналогно томе, капеле посвећене преподобном Иљи Муромцу у Београду, дао је написмени благослов за пројекат градње Храма-капеле у склопу будуће Витешке тврђаве и пристана за лађу “Славјана” коју смо добили од Руса. Лађа “Славјана” је препловила преко 7.000 км, највеће европске реке и 7 мора у пловидби епских размера “Ходење из Руске у Српску земљу” коју су Богатири и Витезови извели по благослову Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја.

Оваква витешка утврђења су центри православља и националне културе, традиције и патриотског васпитања омладине, деце и породица и постоје у више градова широм Русије. Туристичке су атракције од прворазредног значаја и бележе велики број гостију током целе године.